Samenstelling
Het combineren van namen of elementen uit namen is een methode van naamvariatie waarbij de oneindigheid van de namenschat goed naar voren komt. Samenstelling vormt een onuitputtelijke bron van nieuwvorming. In het verleden is er spaarzaam gebruik van gemaakt (met uitzondering van de Germaanse naamgeving; zie Germaanse namen). In de moderne naamgeving komt samenstelling vaker voor, onder meer als middel om beide grootouders te vernoemen, een behoefte die te verklaren is uit het geringe kindertal per gezin.
Er zijn drie manier om een samenstelling te noteren: aaneengeschreven (Annemarie), met een verbindingsstreepje (Rose-Liza) of los van elkaar (Jan Pieter). In de drie voorbeelden zijn de twee namen nog duidelijk te herkennen zijn, maar er zijn ook samenstellingen die voor verschillende uitleg vatbaar zijn. Het eerste element in Marlina kan van Maria, Margaretha, Martina of wellicht een andere naam met Mar- zijn, het tweede element is afgeleid van Carolina, Paulina of een andere naam op -lina.
Hieronder geef ik een opsomming van samenstellingen of vermoedelijke samenstellingen:
- Bij de meisjesnamen Angelita, Aranda, Berlinde, Cerine, Corianne, Corinda, Desiane, Eliana, Jafina, Jolize, Karlinde, Karolinka, Lucinda, Marinde, Marlissa, Marlou, Roelinda, Sannelie, Teunieke, Willianne en Willisa.
- Bij de jongensnamen Berjan, Corwin, Erjan, Jorik, Jorni, Lucian, Marton, Rickwin, Romar, Timber, Wandrick en Wilmard.
Variatiemogelijkheden bij voornamen
© 2000-2007 KNAW/Meertens Instituut